Metsäkato uhkaa Madagaskarilla ainutlaatuisten lajien monimuotoisuutta. Madagaskarilla on käynnistymässä metsiensuojeluhanke, jossa Suomen luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaaren eläintarha ovat mukana.


Metsäkato uhkaa Madagaskarilla ainutlaatuisten lajien monimuotoisuutta. Madagaskarilla on käynnistymässä metsiensuojeluhanke, jossa Suomen luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaaren eläintarha ovat mukana.

Vuosina 2021–2024 toteutettavassa hankkeessa suojellaan Madagaskarin itäisen ylänköalueen sademetsävyöhykkeellä sijaitsevan Torotorofotsyn suojelualueen jäljellä olevia metsiä. Suojelutoimet hillitsevät lisäksi ilmaston kuumenemista ja sen vaikutuksia, koska metsäalueet ja puusto muodostavat huomattavan hiilivaraston. Metsät tarjoavat turvaa yleistyviä sään ääri-ilmiöitä vastaan.

Korkeasaaren eläintarha tarjoaa osarahoituksen lisäksi hankkeelle eläinasiantuntemusta.

Haluamme tehdä entistä enemmän yhteistyötä uhanalaisten lajien suojelussa luonnossa. Pääsemme henkilökohtaisesti kartoittamaan makipopulaatioita Madagaskarilla ja voimme entistä paremmin kertoa eläintarhan oman makiparin luona, miten muut makilajit pärjäävät luonnossa, kertoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Korkeasaari ja Suomen luonnonsuojeluliitto tekevät yhteistyötä ehkäistäkseen lajien sukupuuttoa.

Uhanalaisten lajien suojelussa tärkeää on ihmisten ymmärryksen lisääminen käynnissä olevasta elinympäristöjen kadosta ja yksi lajien suojelun tapa onkin tarhaus ja erilaiset luontoonpalautushankkeet, Nina Trontti sanoo.

Hankkeen päärahoittaja on Suomen ulkoministeriö. Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt kosteikkoalueen suojelua vuodesta 2015 alkaen ja Korkeasaaren eläintarha on tukenut erittäin uhanalaisen kultamantella-sammakon suojelua usean vuoden ajan. Kosteikoilla elävän sammakon voit nähdä myös Korkeasaaressa.

Lisää aiheesta:
Korkeasaari

Korkeasaaren suojelutyöhankkeet
Kuva: Laura Blomberg / Suomen luonnonsuojeluliitto (2020)


Ajankohtaista

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman – kyselytunnilla esillä koronatilanne

Valtuusto päätti kokouksessaan 20.1. Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelmasta j...

Helsingissä testattiin uusia innovaatioita Itämeren muoviroskan torjuntaan

Neljä yritystä testasivat muoviroskaantumista ennaltaehkäiseviä toimia ja muoviroskan t...

Helen selvittää yhtenä vaihtoehtona kivihiilestä luopumiseen meriveden lämmön hyödyntämistä

Helen selvittää yhtenä vaihtoehtona kivihiilestä luopumiseen meriveden lämmön hyödyntäm...

Kirjastojen ilmastolukupiirit aloittavat

Ilmastolukupiirit haastavat suomalaiset lukemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan ilmasto-...