Kirjastot ovat yksi suomalaisen tasa-arvon ja sivistyksen kulmakivistä. Suomessa yleinen kirjasto on kaikkein käytetyin ja rakastetuin kulttuuripalvelu. Suomalaiset tunnetaan kirjastokansana ja lukutaidon ykkösmaana maailmassa.

Kirjojen lisäksi kirjastot ovat konkreettisia osoituksia tasa-arvosta, demokratiasta ja avoimuudesta: kirjastoissa kenellä tahansa on pääsy tiedon lähteelle. Tätä tukee myös Suomen kirjastolaki.

Helsingin kaupunginkirjastolla on 37 kirjastoa ympäri kaupunkia

Helsinkiläisiä palvelevat myös kaksi kirjastoautoa, jotka kiertävät niissä osissa kaupunkia, joissa ei ole omaa lähikirjastoa. Kirjastolla on myös kymmenen laitoskirjastoa sekä kotipalvelu heille, jotka eivät pääse omin avuin kirjastoon.

Helsingin kirjastot ovat osa pääkaupunkiseudun kuntien Helmet-kirjastojen verkostoa, joihin kuuluvat myös naapurikaupunkien Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot. Helmet-kirjastojen asiakkaana helsinkiläinen voi käyttää kaikkien Helmet-kirjastojen palveluita: pääkaupunkiseutulaisten käytössä ovat muun muassa 3,5 miljoonaa teosta ja Pohjoismaiden suurin e-kirjasto.

Helmet e-kirjasto toimii ympäri vuorokauden ja tarjoaa tuhansia sähköisiä kirjoja, äänikirjoja, lehtiä, musiikkia, verkkokursseja sekä tietokantoja. E-kirjastoa voi käyttää myös älypuhelimella.

Kaikki kirjaston peruspalvelut ovat maksuttomia. Kirjastokortin ja sen mukana tulevat palvelut saa kuka tahansa, jolla on osoite Suomessa.

Keskustakirjasto Oodi on tulevaisuuden kirjasto

Suomen yleiset kirjastot saivat uuden lippulaivan, kun keskustakirjasto Oodi avattiin yleisölle joulukuussa 2018. Oodi on uuden ajan kirjasto, jossa yhdistyvät perinteiset kirjastopalvelut sekä tulevaisuuden kirjastopalvelut.

Oodin alakerta on pyhitetty tapahtumille ja ihmisten kohtaamiselle. Oodin keskikerros on tekemisen ja oppimisen tila: siellä voi muun muassa kehittää digitaitojaan, ommella ja printata julisteita, käyttää 3D-tulostimia tai musiikkistudiota, pitää pelitapahtumia tai ruokakursseja sekä opiskella hiljaisessa lukusalissa. Ylin kerros on lukijoiden kirjataivas, josta löytyy 100 000 kirjan kokoelma, perhekirjasto sekä huikeat näköalat ympäri Helsinkiä.

Kirjasto on suunniteltu osallistavalla tavalla sekä kaupunkilaisten että eri alan ammattilaisten kanssa. Keskustakirjasto oli myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotislahja Suomen kansalle: valtio rahoitti 1/3 kirjaston rakentamisen kuluista. Arkkitehtuuriltaan huomiota herättävän kirjaston on suunnitellut ALA arkkitehdit.

Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteiden lisäksi Helsingissä on myös Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto, Suomen kansalliskirjasto sekä Helsingin yliopiston Kaisa-kirjasto.

Lue lisää:

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Suomen kansalliskirjasto

Helsingin yliopiston Kaisa-kirjasto

Ajankohtaista

Hiilineutraalin Helsingin tekijät: Kimmo Kuisma luotsaa ilmastoviisaaksi rakentuvaa Kuninkaantammea

Projektinjohtaja Kimmo Kuisma tuntee olevansa etuoikeutettu voidessaan vaikuttaa kaupun...

Musiikin tahtiin ja tahdon voimalla – Sirkka Lekman löysi oman tapansa liikkua ja sai kävelykykynsä takaisin

76-vuotias Sirkka Lekman löysi oman tapansa liikkua ja sai monien vaiheiden jälkeen käv...

Osallistu Helsinki-kanavalla: Kestävä Helsinki – Miten Helsinki toteuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita?

Tervetuloa 19. toukokuuta kuulemaan Helsingin toisen YK:n kestävän kehityksen kaupunkit...

Helsingin kaupunki ja poliisi torjuvat yhdessä ajankohtaisia turvallisuusuhkia

Helsingin kaupunki ja Helsingin poliisilaitos tekevät säännöllistä yhteistyötä ajankoht...