Alla tiders distansvalborg som Helsingfors lanserade ifjol får fortsättning. Liksom ifjol uppmuntras distansvalborgsfirare att fira vårsäsongsöppning med sina närmaste i enlighet med mötesbegränsningarna. Valborgsmässoaftons höjdpunkt blir Vapun päällä vappu-showen i Virtuella Helsingfors, som genomförs isamarbete med Nelonen Media och Zoan Oy. Man kan titta på konserten gratis på valborgsmässoafton på Nelonen och i Ruutu.


Alla tiders distansvalborg som Helsingfors lanserade ifjol får fortsättning. Liksom ifjol uppmuntras distansvalborgsfirare att fira vårsäsongsöppning med sina närmaste i enlighet med mötesbegränsningarna. För att komma in i feststämningen kan man ta del av det virtuella programmet som Helsingfors bjuder på. Valborgsmässoaftons höjdpunkt blir Vapun päällä vappu-showen i Virtuella Helsingfors, som genomförs i samarbete med Nelonen Media och Zoan Oy. Man kan titta på konserten gratis på valborgsmässoafton på Nelonen och i Ruutu.

Epidemiläget ger redan hopp om en normalare sommar, men vi vill uppmuntra stadsborna att orka med mötesbegränsningarna över valborg. Vi hoppas att invånarna ska fira valborg med sina närmaste för att smittoläget inte ska försvåras på grund av valborg. Som Finlands valborgshuvudstad gläder sig Helsingfors över att vi i år igen tillsammans med våra partner får erbjuda alla finländare ett fantastiskt valborgsprogram som de kan titta på från soffan där hemma, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Valborgsmässoafton firas med en konsert av Apulanta och Stig i Virtuella Helsingfors

Helsingfors stad är en av samarbetspartnerna som tillsammans med Zoan Oy, som specialiserat sig på virtuell teknologi, genomför valborgsmässoaftons konsert. I Vapun päällä vappu-show, som går av stapeln på Virtuella Senatstorget och Skanslandet, kommer två av Finlands populäraste artister, Apulanta och Stig, att skapa feststämning för distansvalborg.

Under pandemin har betydelsen och behovet av högklassig underhållning blivit större än någonsin, och det är inspirerande att vara med om att skapa en virtuell valborgsfest för finländarna via Nelonen och Ruutu. Vi väntar förstås otåligt på att få ordna stora liveevenemang igen, men före det strävar vi efter att göra distansvalborg så rolig som möjligt för oss alla, säger Nelonen Medias affärsverksamhetsdirektör Kari Laakso.

Vi är tacksamma för att vi kan ordna en virtuell konsert för andra gången tillsammans med fantastiska partner. Årets spektakel kommer att vara fullt av fart och god stämning, säger Miikka Rosendahl, vd för Zoan Oy som genomför konserten.

De officiella samarbetspartnerna för Vapun päällä vappu-konserten är Helsingfors stad, VR, Xiaomi, Radio Suomipop och Nelonen Media. Wolt är också med i farten.

Vapun päällä vappu-show 30.4 kl. 19 på Nelonen och Ruutu.

Helsingfors stad producerar också eget digitalt program som underhållning för valborgsmässoafton och första maj. Närmare information kommer att uppdateras på tapahtumat.hel.fi-webbplatsen.

Havis Amanda får sin mössa på förhand, statyn skyddas med stängsel

Statyn Havis Amanda får sin studentmössa också i år. Svenska handelshögskolans studentkår som står i turen genomför mösspåläggningen före valborg. YLE spelar in mösspåläggningen och den kan ses bl.a. på Yle Arenan tidigt på kvällen på valborgsmässoafton.

Havis Amanda skyddas med stängsel under valborg. Staden kommer inte att placera ut extra soptunnor eller toaletter för valborgsfirare. Inga nya tillstånd för kommersiell verksamhet beviljas för valborg och inga säsongförsäljningsplatser hyrs ut. 

Helsingfors deltar ivrigt i att skapa roligt och förhoppningsvis också inspirerande innehåll för valborg i samarbete med Finlands toppartister och våra partner. Ifjol var Helsingforsborna väldigt duktiga på att följa de restriktioner och rekommendationer som getts, och det syntes inga stora grupper på stan på valborg. Trots coronatröttheten litar jag på att vi ännu orkar med en distansvalborg, och vi hoppas att vi redan nästa år kan fira vårens ankomst på Helsingforsbornas kära festplatser, uppmuntrar marknadschef Sanna Forsström från Helsingfors stad.

Ytterligareinformation om valborgsmässoaftons arrangemang och program

https://www.hel.fi/helsinki/corona-sv 

https://tapahtumat.hel.fi/


Aktuellt

Delta på Helsingforskanalen: Hållbara Helsingfors – Hur genomför Helsingfors FN:s målsättningar för hållbar utveckling?

Välkommen till evenemanget där Helsingfors stads andra bedömning av FN:s agenda för hål...

Helsingfors stad och polis bekämpar aktuella säkerhetshot tillsammans

Helsingfors stad och polisinrättningen i Helsingfors samarbetar regelbundet för att ska...

Helsingfors stad och Aalto-universitetet grundar en inkubator som ska främja rena och hållbara stadslösningar

Helsingfors stad och Aalto-universitetet grundar den nya Urban Tech Helsinki-inkubatorn...

Finlandsmodellens hobbyverksamhet startade i Helsingfors

Finlandsmodellen för hobbyverksamhet med sikte på att öka barns och ungdomars välbefinn...